Modellbygging


De fleste gutter har en eller annen gang bygget en plastmodell. Mens noen har fortsatt med denne hobbyen videre opp i voksen alder, har de fleste på et eller annet tidspunkt stoppet.

Grunnene kan være mange, skole, jenter, familie, jobb og så videre. Men noen av oss finner tilbake til denne glede av å bygge plastmodeller igjen (deriblant undertegnede).

Men å starte opp igjen kan medføre noen problem også.. Mens man før hadde tiden men ikke pengene, er det oftest nå at man har pengene, men ikke tiden. Ei heller plassen til å holde på med sin nylige oppstartede hobby igjen.. Derfor er det ofte at modell-byggeren lever et nomadeliv hvor byggingen skjer enten på kjøkkenbordet eller et dertil egnet sted som er ledig for øyeblikket..

Modellbyggingen kan være en ensom ting, men behøver nødvendigvis ikke være det. Det finnes en del lokale klubber rundt om i landet hvor likesinnede møtes regelmessig for å snakke om modellbygging og vise sine ferdige, eller mindre ferdige prosjekter. På disse møtene kan du også få tips og råd vedr. ditt eget prosjekt. For det er en stor sjanse for at en eller annen allerede har bygget den modellen du allerede har startet på eller ønsker å starte på. Internett er også blitt en velsignelse for oss som bygger. Det er et hav av referanser ute på nettet, og dessverre også mange fristelser (lageret ditt av modellsett kan få en tendens til å vokse etter at man har funnet ut at det er mange billige sett å få tak i der ute). Men vær streng med deg selv. Ikke overdriv, bestem deg for å ikke la lageret bli for stort. Det er nemlig veldig lett for at det blir det, og det fortere enn du aner..
Men ikke gi opp, stå på og bygg på modellen når du har tid. For plutselig en dag oppdager du at modellen er ferdig og «go’følelsen» som du hadde som barn igjen veller over deg når du beskuer din siste kreasjon..

Og kanskje du allerede har bestemt deg for hva du skal bygge som neste modell.

**

En humoristisk definisjon på «plastgudinnen», vokteren over alle plastmodellbyggere..

Styrenia (av gr, styraks ‘balsamplante’ – uttales: st`yr-en~ia)

Styrenia er gudinnen over alle råprodukter av kunstharpiks, kunstgummi el. plast, som har opphav fra hydrokarbon. Mest kjent blant «byggere av skalabaserte modeller som har opphav fra hydrokarbonbaserte produkter». Vanligvis går disse delvis nocturne personer under betegnelsen «plastbyggere», «modellbyggere», «mutter-tellere», eller andre henvisninger til tunge (sterkt medisinerte) tilstander.

Styrenia påkalles ikke ofte lenger, da andre sterkere påkallinger utropes (som «herreg**, Fa**n, Jeez**s, Helve**e osv.) i det viktige artifakter mistes eller droppes inn i Styrenias domene (også kalt gulv med overliggende tepper m.m.)

På grunn av denne åpenbare disrespekt ovenfor Styrenia ender det ofte at hun velger å aldri gi slipp på den/de tidligere nevnte tapte artifakter. Dog kan det hende at byggeren i et vagt øyeblikk tenker på Styrenias kraft senere, hvorpå tapt artifakt «kan» gestalte seg, men oftest dessverre altfor sent for noen direkte glede for byggeren.

Styrenia bør behandles med respekt. For husk, neste gang du kutter deg – er dette et tegn på at du ikke har ofret blod på plast i det siste..

«Personer rammet av styrenia av alvorlig grad kan ofte observeres med rompa i været, ofte med tilhørende kraftig lommelykt. Nevnte ord over gjentas men gjerne i et mer mumlende toneleie.

Kan iblant rammes av abstinenser om basisvarer som tamiya liquid cement eller tamiya fine primer ikke er å oppdrive, symptomene kan ofte oppfattes som sutring men oppleves som særdeles opprivende for pasienten.

Ord som ets, flash og dekaler er ord som enhver som vil prøve å forstå personer rammet av styrenia, behandling finnes i form av overeksponering som i perioder kan føre til det som innad i miljøet kalles byggetørke. Dette er ingen kur men fungerer som ein bremsemedisin, innkjøp av nye sett og verktøy bremses derimot sjelden. (Andre velkjente bremsemedisiner er:  Moped, det motsatte kjønn og øl, igjen kun midlertidig effekt)

Søvnløshet som følge av bortkomne deler, vriene limskjøter og frustrasjon over Dragon sine byggetegninger er vanlig og lite å bekymre seg over.

Ettersom sjukdommen utvikler seg så øker dragningen til å oppsøke alle butikker som muligens har «kjekt å ha» artikler, Panduro, Clas Ohlsson og Europris er eksempler på slike. Lycratråd fra dameundertøy kan blant visse avvikere medføre tyveri av kvinners undertøy, handlingen er ikkje seksuelt motivert og den rammede pasienten er ingen trussel mot samfunnet.» (sitater fra fra Knut H. Nordskog)